Majikan tak wajib sedia rumah buat pekerja

0
45
gambar hiasan

PUTRAJAYA – Rang Undang-undang Standard Minimum Perumahan dan Kemudahan Pekerja (Pindaan) 2019, tidak mewajibkan semua majikan menyediakan kediaman dan penempatan kepada pekerja mereka, kata Kementerian Sumber Manusia dalam satu kenyataan hari ini.

Bagaimanapun menurutnya jika majikan memilih untuk menyediakan kemudahan-kemudahan itu, akta ini akan menggariskan standard minimun yang perlu dipatuhi mereka.


Loading…
(function(){ var D=new Date(),d=document,b=’body’,ce=’createElement’,ac=’appendChild’,st=’style’,ds=’display’,n=’none’,gi=’getElementById’; var i=d[ce](‘iframe’);i[st][ds]=n;d[gi](“M237277ScriptRootC159014”)[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln(“”);iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi](“M237277ScriptRootC159014″);}var dv=iw[ce](‘div’);dv.id=”MG_ID”;dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=159014;c[ac](dv); var s=iw[ce](‘script’);s.async=’async’;s.defer=’defer’;s.charset=’utf-8′;s.src=”//jsc.mgid.com/m/a/malaysianupdate.com.159014.js?t=”+D.getYear()+D.getMonth()+D.getDate()+D.getHours();c[ac](s);})();

Merujuk kepada peruntukan yang berkaitan penempatan berpusat, kementerian itu berkata ia adalah senarai bentuk-bentuk kediaman yang boleh dipilih oleh majikan untuk dijadikan rumah pekerja bagi kemudahan para pekerja mereka, selain daripada bangunan bagi tujuan tempat tinggal.

“Undang-undang tidak mewajibkan para majikan untuk menyediakan penempatan berpusat,” menurutnya.

Kementerian itu berkata ketika ini Akta Standard Minimum Perumahan dan Kemudahan Pekerja 1990 hanya diguna pakai kepada sektor pelombongan dan pertanian.

“Rang Undang-undang baharu bertujuan untuk meluaskan liputan Akta sedia ada, ke semua sektor,” menurutnya.

Difahamkan Kementerian Sumber Manusia mengeluarkan kenyataan ini bagi menjawab dua laporan akhbar tempatan yang bertajuk “Bill for workers tabled” dan “compulsory housing is news to us, say employers”.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Laporan itu antara lain mengatakan bahawa para majikan dalam sektor industri akan diwajibkan untuk menyediakan penempatan berpusat kepada pekerja mereka di bawah rang undang-undang baharu yang dibentangkan di Parlimen semalam. – Bernama

PERINGATAN: Malaysian Update tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Loading...