Mahkamah lucut RM48 juta milik bapanya, Jho Low kata ‘Undang-undang rimba’

0
422

Ahli perniagaan Jho Low mengkritik keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang membenarkan pelucutan hak lebih RM48 juta daripada akaun bank kepunyaan bapanya, Larry Low.

Jurucakap bagi Low berkata pentadbiran Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad “menggunakan undang-undang rimba dalam usaha mencapai keuntungan politik.”

“Rampasan aset yang dikaitkan dengan Low adalah keputusan dari prosiding tidak sah yang dibawa oleh rejim Mahathir, di mana hasilnya telah ditetapkan dan bermotif politik, mengaburkan garis antara kuasa eksekutif dan kehakiman.


Loading…

“Rampasan ini, seperti percubaan rejim Mahathir baru-baru ini untuk merampas rumah keluarga Low yang dimiliki selama 20 tahun, terus menunjukkan strategi memalukan rejim itu dan kesanggupan untuk meninggalkan prosedur yang betul.

“Dengan rating penilaian yang semakin menurun, rejim Mahathir tidak memenuhi janji-janjinya berkenaan dengan hak asasi manusia atau kedaulatan undang-undang.

“Buktinya jelas: mustahil untuk mendapat perbicaraan yang adil di Malaysia, di mana pilih kasih berlaku dan kuasa dan politik mengatasi hak dan kebebasan asasi,” kata jurucakap itu dalam satu kenyataan pada petang ini seperti dilapor Malaysiakini.

Pagi ini, hakim Mohamed Zaini Mazlan membenarkan permohonan daripada Timbalan Pendakwa Raya, Aaron Chelliah selepas tiada pihak ketiga menampakkan tuntutan ke atas aset itu.

Larry tidak hadir dalam prosiding mahkamah terbuka pagi ini. Waran tangkap telah dikeluarkan terhadapnya.

Media melaporkan pada 19 April bahawa mahkamah menetapkan tempoh notis selama tiga bulan untuk mana-mana pihak ketiga mencabar pelucutan hak itu.

Baca: Mahkamah benar k’jaan sita RM48 juta milik bapa Jho Low

The Edge Markets sebelum ini melaporkan bahawa RM48 juta dalam tujuh akaun Larry berasal dari 1MDB.

PERINGATAN: Malaysian Update tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Loading...
loading...

Sumbang seikhlas hati anda tanda sokongan kepada Berita Fakta dan Komprehensif kami. Bermula dengan hanya RM1, Sokong berita kami.Terima Kasih Rakyat Malaysia.