Negara Eropah diminta henti burukan kelapa sawit – Tun M

0
220

LONDON – Negara-negara Eropah yang menjual macam-macam barangan kepada Malaysia boleh diminta supaya tidak meneruskan usaha mereka memburukkan minyak kelapa sawit, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Kita boleh berbuat demikian tetapi sama ada mereka terima atau tidak itu lain perkara.


Loading…
(function(){ var D=new Date(),d=document,b=’body’,ce=’createElement’,ac=’appendChild’,st=’style’,ds=’display’,n=’none’,gi=’getElementById’; var i=d[ce](‘iframe’);i[st][ds]=n;d[gi](“M237277ScriptRootC159014”)[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln(“”);iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi](“M237277ScriptRootC159014″);}var dv=iw[ce](‘div’);dv.id=”MG_ID”;dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=159014;c[ac](dv); var s=iw[ce](‘script’);s.async=’async’;s.defer=’defer’;s.charset=’utf-8′;s.src=”//jsc.mgid.com/m/a/malaysianupdate.com.159014.js?t=”+D.getYear()+D.getMonth()+D.getDate()+D.getHours();c[ac](s);})();

“Ini boleh kita lakukan dan banyak lagi bekalan-bekalan dari Eropah yang boleh kita guna untuk meminta mereka supaya tidak memburukkan penggunaan minyak sawit,” kata beliau dalam sidang media di sini pada Isnin sebelum mengakhiri lawatan kerja tiga hari ke United Kingdom (UK).

Dr Mahathir berkata demikian apabila ditanya pemberita mengenai cadangan penggabungan syarikat telekomunikasi Malaysia iaitu Axiata dengan Telanor dari Norway, antara negara yang menentang penggunaan minyak kelapa sawit.

Norway merupakan negara pertama di dunia untuk melarang penggunaan dan pembelian bahan api bio diesel yang mengandungi minyak sawit atas alasan penanaman kelapa sawit membawa kepada kemusnahan hutan semula jadi.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Dalam lawatan kerja tiga hari beliau ke UK, Dr Mahathir diiringi oleh Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah dan Menteri Belia dan Sukan Syed Sadiq Abdul Rahman. – Bernama

PERINGATAN: Malaysian Update tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Loading...