Kementerian Pertahanan lapor SPRM isu pembelian helikopter

0
289
Menurut sumber Kementerian Pertahanan, pembelian itu membabitkan enam helikopter tempur ringan MD530G keluaran syarikat gergasi aeroangkasa Amerika Syarikat (AS), McDonnel Douglas yang kontraknya diluluskan pada November 2015.

Kementerian Pertahanan hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung pembelian enam helikopter bernilai lebih RM300 juta pada 2015 yang masih belum diterima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sehingga kini.

Laporan itu dibuat oleh wakil Kementerian Pertahanan di Ibu Pejabat SPRM di Putrajaya.


Loading…

Menurut sumber Kementerian Pertahanan, helikopter tempur ringan MD530G keluaran syarikat Amerika Syarikat (AS), McDonnel Douglas itu sepatutnya diterima dalam dua fasa iaitu dua buah pada Julai 2017 dan selebihnya pada Disember 2018.

Menurut sumber itu lagi, terma-terma perjanjian pembelian itu sangat cuai dalam menjaga kepentingan kerajaan antaranya dinyatakan ‘kontrak berlaku selama dua tahun atau sehingga syarikat tempatan yang dilantik sebagai ejen berjaya membuat penghantaran helikopter berkenaan.’

Sumber itu berkata pembelian aset tentera itu juga yang diluluskan pada November 2015 dibuat tanpa melalui prosedur sepatutnya.

“Kontrak itu dibuat secara rundingan terus dengan syarikat ejen sedangkan banyak terma kontrak merugikan kerajaan antaranya kontrak diluluskan dalam keadaan tiada spesifikasi ketenteraan, satu perkara wajib dalam pembelian aset tentera,” kata sumber itu.

Katanya McDonnel Douglas juga telah membatalkan kontrak syarikat tempatan itu sebagai ejennya di Malaysia ketika perjanjian pembelian helikopter tersebut ditandatangani.

Sumber itu berkata kerajaan Malaysia juga telah membayar sebanyak RM112.65 juta iaitu 35 peratus daripada kos keseluruhan pembelian aset tersebut kepada syarikat terbabit. –Bernama

PERINGATAN: Malaysian Update tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Loading...