Cadangan sekat peminjam PTPTN ke luar negara: Armada Bersatu K’tan desak Mastura letak jawatan

0
59
Mastura Mohd Khalid (kiri)Pemuda Bersatu Kelantan hari ini mendesak Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi (PTPTN), Mastura Mohd Khalid untuk meletak jawatan. 


Ini berikutan susulan dengan kenyataannya berhubung cadangan sekatan ke luar negara terhadap peminjam-peminjam PTPTN yang tidak membayar pinjaman.

Loading…

(function(){ var D=new Date(),d=document,b=’body’,ce=’createElement’,ac=’appendChild’,st=’style’,ds=’display’,n=’none’,gi=’getElementById’; var i=d[ce](‘iframe’);i[st][ds]=n;d[gi](“M237277ScriptRootC159014”)[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln(“”);iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi](“M237277ScriptRootC159014″);}var dv=iw[ce](‘div’);dv.id=”MG_ID”;dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=159014;c[ac](dv); var s=iw[ce](‘script’);s.async=’async’;s.defer=’defer’;s.charset=’utf-8′;s.src=”//jsc.mgid.com/m/a/malaysianupdate.com.159014.js?t=”+D.getYear()+D.getMonth()+D.getDate()+D.getHours();c[ac](s);})();

Ketuanya Asran Alias berkata cadangan memperkenalkan semula sekatan itu baru di peringkat perbincangan dan masih belum dipersetujui PTPTN.
“Kami mendesak timbalan CEO PTPTN yang membuat kenyataan mengenai sekatan yang masih lagi di peringkat perbincangan tanpa persetujuan Wan Saiful supaya meletak jawatan serta-merta.
“Kita melihat PTPTN sebagai isu yang dekat dengan anak muda. Cara beliau mengeluarkan kenyataan itu seolah-olah mencabar anak muda tanpa melihat justifikasi ekonomi semasa,” katanya pada sidang media di Kota Bharu, hari ini seperti dilapor oleh portal Malaysiakini.
Pada 16 Mei lalu, PTPTN dalam taklimat bersama media menyatakan beberapa cadangan yang sedang ditimbang badan itu untuk mengutip baki pinjaman daripada peminjam.
Antaranya menyekat peminjam daripada memperbaharui pasport, lesen, cukai jalan dan lesen perniagaan.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Taklimat itu disampaikan oleh Mastura dan turut dihadiri Pengerusi PTPTN Wan Saiful Wan Jan.
Cadangan itu pantas membangkitkan bantahan pelbagai pihak, antaranya Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dan Exco Pulau Pinang Dr Afif Bahardin.

PERINGATAN: Malaysian Update tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here