Header Ads

Saksi perbicaraan Najib kata pemilik akaun bank bertanggungjawab semua transaksi

Foto olehThe Malaysian Insight
KUALA LUMPUR: Pengurus AmBank cawangan Raja Chulan, R Uma Devi berkata, semua pemegang akaun bertanggungjawab terhadap sebarang transaksi yang melibatkan akaun mereka, lapor Astro Awani.

Loading...

R Uma Devi berkata demikian selepas disoal balas oleh peguam bela, Harvinderjit Singh mengenai kemungkinan pemilik akaun tidak boleh dipertanggungjawabkan atas salah laku berkaitan akaun jika individu terbabit tidak pernah menerima penyata akaun.
“Jika pemegang akaun tidak pernah melihat penyata bank, sebagai contoh kenyataan itu (oleh pemilik), adakah kamu bersetuju bahawa pemegang akaun itu tidak bertanggungjawab?” tanya peguam bela Najib Razak itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.
Saksi ke-12 Uma Devi menjawab: “Pemegang akaun bertanggungjawab terhadap semua transaksi akaun.”Anggota Parlimen Pekan, Najib Razak 66 tahun, di kenakan tiga tuduhan pecah amanah, tiga tuduhan pengubahan wang haram, dan satu tuduhan salah guna kuasa untuk sogokan melibatkan dana SRC International berjumlah RM42 juta.
Sementara itu di luar mahkamah, peguam Shafee Abdullah yang mewakili Najib berkata, bekas perdana menteri itu menjadi mangsa kepada orang “seperti Jho Low” dan beberapa “orang dalam bank”.
The Malaysian Insight melaporkan, Shafee berkata, Najib dikelirukan oleh pegawai bank yang menguruskan akaun berkaitan kerajaan yang bekerjasama dengan orang seperti Low Taek Jho untuk mengambil wang dari dana SRC International.
Shafee berkata, pemeriksaan balas pihaknya mendapati saksi pendakwaan menyokong pembelaan utama mereka bahawa akaun Najib dimanipulasikan oleh orang yang tidak diberi kebenaran.
Prosiding bersambung semula pada Isnin. – Majalah Review Malaysia

Loading...