Header Ads

Dulu paling lantang menghina Islam, sekarang dia memeluk Islam


MEDIA melaporkan hari ini bekas ahli parlimen nasionalis Belanda dan orang kanan ahli politik anti-Islam, Geert Wilders, kini telah memeluk agama Islam.

Joram van Klaveren telah menjalankan kempen menentang Islam tanpa henti selama tujuh tahun di dewan rendah parlimen di Belanda sebagai pembuat dasar parti Wilders' Freedom Party (PVV).

Ketika itu, "pelampau terbabit menuntut larangan burqa dan menara masjid. Beliau tidak mahu sebarang elemen Islam atau paling kurang elemen Islam yang sebolehnya di Belanda,” menurut akhbar tabloid Algemeen Dagblad (AD).

Loading...


“Tindakan beliau memeluk Islam mengejutkan ramai kawan dan musuh,” menurut akhbar AD.

Bagaimanapun, Van Klaveren, 40, berkata, beliau berubah fikiran, ketika menulis buku anti-Islam.

Memetik portal Harian Metro, beliau berkata kepada akhbar NRC, buku anti-Islam itu menjadi penyangkalan bantahan di kalangan golongan bukan Islam terhadap agama terbabit.“Jika semua yang saya tulis setakat itu adalah benar dan saya mempercayainya, saya sebenarnya seorang Muslim,” katanya kepada NRC.

Van Klaveren memeluk Islam, 26 Oktober tahun lalu, kata NRC dalam artikel temubual sempena penerbitan buku beliau bertajuk ‘Murtad: Daripada Kristian kepada Islam ketika zaman Keganasan Sekular.'

Loading...

No comments


Loading...