Header Ads

Kerajaan negeri perlu kemukan lokasi tanah yang sesuai untuk rumah PPR


PASIR MAS - Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) memohon setiap kerajaan negeri mengemukakan lokasi tanah yang bersesuaian bagi membangunkan Program Perumahan Rakyat (PPR).

Menterinya Zuraida Kamarudin berkata, ini bagi memastikan dasar kerajaan persekutuan dalam membangunkan lebih banyak rumah mampu milik untuk golongan kurang berkemampuan tercapai.

Loading...

"KPKT sebelum ini mengeluarkan dasar untuk meminta kerajaan negeri menawarkan tanah yang terletak di lokasi yang bersesuaian terutamanya di kawasan bandar yang mempunyai kemudahan infrastruktur yang lengkap.

"Ini bagi memastikan golongan B40 dapat mengurangkan beban yang ditanggung mereka.

Kalau lokasi jauh dari bandar, mereka akan terbeban dengan kos pengangkutan yang meningkat," katanya kepada kepada pemberita selepas meninjau pembinaan 412 Rumah Mampu Milik (RMM) di Desa Wirajaya di sini, hari ini.


Mengulas mengenai kelewatan penyerahan kunci kepada pemohon PPR Kota Bharu, Zuraida berkata pihaknya sedang menapis permohonan yang diterima.

Katanya kelewatan itu disebabkan proses tapisan melibatkan beberapa pihak termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

"Ketika permohonan dibuka, kita terima 11,000 permohonan namun borang yang dikembalikan hanyalah 4,000 borang. Bagaimanapun PPR Kota Bharu hanya menyediakan 1,000 rumah sahaja.
"Setakat ini 500 permohonan telah diluluskan dan penyerahan kunci akan dilakukan pada Februari ini," katanya.

- Bernama

No comments


Loading...