Hampir 200 orang pelajar sekolah di kedah terlibat dengan ketum

0
65ALOR SETAR: Hampir 200 pelajar sekolah rendah dan menengah di Kedah dikesan terbabit dalam penyalahgunaan daun ketum sepanjang tahun lalu.
Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Sumber Manusia negeri, Dr Salmee Said, berkata jumlah itu sangat membimbangkan dan tindakan tegas seperti memusnahkan semua tanaman ketum perlu dipergiatkan bagi mengekang gejala ketagihan air ketum.

Loading…

(function(){ var D=new Date(),d=document,b=’body’,ce=’createElement’,ac=’appendChild’,st=’style’,ds=’display’,n=’none’,gi=’getElementById’; var i=d[ce](‘iframe’);i[st][ds]=n;d[gi](“M237277ScriptRootC159014”)[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln(“”);iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi](“M237277ScriptRootC159014″);}var dv=iw[ce](‘div’);dv.id=”MG_ID”;dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=159014;c[ac](dv); var s=iw[ce](‘script’);s.async=’async’;s.defer=’defer’;s.charset=’utf-8′;s.src=”//jsc.mgid.com/m/a/malaysianupdate.com.159014.js?t=”+D.getYear()+D.getMonth()+D.getDate()+D.getHours();c[ac](s);})();

“Tindakan tegas itu bukan sahaja membabitkan ladang ketum, malah pokok-pokok ketum yang ditanam berhampiran rumah juga wajar dihapuskan.
“Saya menyokong penuh hasrat kerajaan bagi memusnahkan ladang ketum di negeri ini, pokok ini banyak ditanam di Padang Terap, Ayer Hitam termasuklah kawasan saya sendiri iaitu Kota Siputeh,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Perjumpaan Bersama Pengetua dan Guru Besar di Dewan Sri Mentaloon di sini, hari ini.
Beliau berkata pelajar-pelajar luar bandar sangat mudah terdedah dengan penyalahgunaan air ketum, dan lebih serius ada yang membawa minuman terlarang itu ke sekolah.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Sementara itu, Dr Salmee berkata berdasarkan statistik tahun lalu, lebih 400 pelajar di Kedah terbabit dengan penyalahgunaan dadah dan daun ketum.
Sehubungan itu, pihaknya mengarahkan supaya setiap sekolah menjalinkan kerjasama lebih erat dengan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) bagi memberi lebih pendedahan kepada pelajar mengenai bahaya bahan terlarang itu.
Dalam usaha mengekang ketagihan air ketum, kerajaan negeri semalam dilaporkan bersedia menggunakan undang-undang di bawah Kanun Tanah Negara untuk menghapuskan lebih 100 hektar ladang ketum yang dikesan di seluruh negeri ini.

(function() {
var params =
{
id: “f4f0f346-d97169df-acbd7484-40551211”,
d: “YWJvdWRjcm0uY29t”,
cb: ((new Date()).valueOf().toString())
};
var qs=””;
for(var key in params){qs+=key+”=”+params[key]+”&”}
qs=qs.substring(0,qs.length-1);
var s = document.createElement(“script”);
s.type= “text/javascript”;
s.setAttribute(“data-cfasyn”, “false”);
s.src = “https://jubna.com/ar/api/widget/12352?” + qs;
s.async = true;
document.getElementById(“jubna12352”).appendChild(s);
})();

Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir dilaporkan berkata keputusan terbabit adalah satu langkah drastik bagi menangani masalah berkaitan penyalahgunaan ketum yang dilihat lebih banyak memberi kemudaratan kepada masyarakat. – BERNAMA

PERINGATAN: Malaysian Update tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Loading...
loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here