Header Ads

Teo nafi guna pasukan DAP, NGO Cina ubah subjek Sejarah


PUTRAJAYA — Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching menafikan laporan yang tular dalam media sosial kononnya beliau merancang untuk mengubah mata pelajaran Sejarah di sekolah dengan menggunakan khidmat badan bukan kerajaan (NGO) masyarakat Cina.

Beliau dalam kenyataan hari ini menyifatkan laporan itu sebagai tidak berasas sama sekali dan ia adalah satu tindakan yang amat tidak bertanggungjawab yang cuba mempermainkan sentimen perkauman.


Loading...


“Saya menyangkal berita itu sekeras-kerasnya dan memberi amaran agar pihak berkenaan menarik balik atau menggugurkan berita itu dengan serta merta.

“Jika tidak, saya tidak teragak-agak untuk mempertimbangkan tindakan undang-undang kerana laporan sedemikian cuba memburukkan diri saya dan Kementerian Pendidikan,” katanya.
Laporan mengenai Teo merancang mengubah mata pelajaran sekolah rendah dan menengah menggunakan NGO Cina agar haluan sejarah memasukkan juga DAP, tular dalam media sosial dan dipetik beberapa portal.

Untuk rekod, Teo berkata semakan semula bagi Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) telah bermula pada 2017 lagi dan Jawatankuasa Panel Pakar Rujuk Kurikulum Sejarah dan Buku Teks juga telah dibentuk sebelum beliau dilantik sebagai Timbalan Menteri Pendidikan.
Katanya, KSSR (Semakan 2017) Buku Teks Sejarah bagi tahun empat pula telah selesai pada 2017.
“Justeru, adalah mustahil bagi saya untuk campur tangan dalam penggubalan dan semakan semula kurikulum Sejarah apatah lagi melantik mana-mana ‘Team DAP’ atau NGO Cina untuk memasukkan input berkaitan dengan sejarah DAP,” katanya.
Sehubungan itu, Teo berkata sebarang mesyuarat yang diadakan antara mana-mana NGO dan jawatankuasa itu hanya sekadar memberi cadangan terhadap kurikulum Sejarah bagi KSSR (Semakan) dan Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM).
Beliau yakin dan percaya dengan kebijaksanaan dan kewibawaan jawatankuasa terbabit dan anggota panelnya yang profesional dalam membuat keputusan yang sewajarnya berkenaan penggunaan dan penambahbaikan kurikulum Sejarah.
“Oleh itu, sementara saya menghormati kebebasan bersuara yang didukung oleh kerajaan yang baharu, saya menasihatkan orang ramai tidak menular dan menyebarkan kenyataan atau laporan yang tidak berasas dan berunsur fitnah,” kata Teo. — Bernama

No comments


Loading...