Header Ads

Mahathir: 'Saya tidak akan jadi PM hingga PRU15'


PUTRAJAYA —  Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau perlu memegang kepada janji untuk menjadi perdana menteri sementara di sebalik desakan agar beliau terus memegang jawatan itu sehingga pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Loading...

Dalam ucapan penangguhannya pada Perhimpunan Agung Tahunan (PAT) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) di sini hari ini, Pengerusi Bersatu itu menjelaskan bahawa matlamat pembangkang sebelum PRU14 lalu ialah menjatuhkan Datuk Seri Najib Tun Razak, dan ini tidak boleh dilakukan semata-mata dengan sokongan pengundi Melayu.


“Satu ketika dahulu kita adalah pembangkang, kita menubuhkan sebuah parti dan kita harap parti itu akan dapat sokongan orang Melayu.Tetapi kalau kita dapat sokongan orang Melayu sahaja tanpa parti lain, saya tak yakin kita boleh dapat kemenangan,” katanya.

Menurutnya, kemenangan pada PRU itu hanya boleh dicapai dengan gabungan parti-parti lain.
“Kita telah berunding dengan rakan-rakan kita dan satu daripada syarat yang dikenakan ialah perdana menteri dan bekas musuh ketat mereka ini jadi perdana menteri buat sementara sahaja.
“Tetapi yang lebih utama ketika itu ialah menjatuhkan Najib. Untuk ini kita perlu korban, saya perlu korban dan terima syarat itu kerana yang utama bukan jadi perdana menteri tetapi menjatuhkan Najib,” katanya.
Tentang ini, Dr Mahathir berkata orang berhak menyatakan pandangan mereka.
Perdana menteri berkata perkara itu tidak dibincangkan dengan Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim bila mereka bertemu pada jamuan malam. Beliau tidak menyatakan bila berlangsungnya jamuan dengan Anwar, yang beliau sifatkan sebagai bakal perdana menteri itu. 
“Saya kira beliau rasa selesa bila beliau akan menggantikan saya mungkin dalam dua tahun, saya tak pasti saya tidak akan menjadi perdana menteri sehingga pilihan raya akan datang,” kata Dr Mahathir.
Ditanya tentang penilaian beliau terhadap kerajaan PH yang beliau pimpin sekarang,  Dr Mahathir berkata ia cukup stabil. 
“Setakat yang saya lihat, kami cukup stabil. Para pelabur amat puas hati dengan prestasi kami, begitu juga jaminan kami untuk domestik dan luar (pelabur),” kata beliau.
“Memang kami tidak stabil dari pandangan wartawan sebab kalau kami stabil, maka tidak ada apa yang dapat dilaporkan,” katanya berseloroh. — Bernama

Loading...