Header Ads

DOJ akan rampas RM300 juta dalam akaun Jho Low

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir dilaporkan berkata, beliau tidak kisah jika AS yang dahulu dapat menangkap Jho Low kerana Malaysia juga akan mendapat akses kepadanya. – Foto Free Malaysia Today

KUALA LUMPUR: Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat (AS) akan merampas RM300 juta (AS$73 juta) milik ahli perniagaan, Low Taek Jho atau Jho Low.

Laman berita Astro Awani melaporkan, melalui saman sivil di Mahkamah Daerah Columbia (DC), pihak kehakiman mendakwa wang RM300 juta ini dicuri oleh Jho Low dari 1MDB.


Loading...
DoJ akan merampas RM155 juta (AS$37.5 juta) dari sebuah akaun di Morgan Stanley di bawah nama Anicorn LLC.

Satu lagi akaun yang akan dirampas adalah sebanyak RM88 juta (AS$21 juta) dari sebuah akaun di Wells Fargo di bawah nama Artemus Group LLC.

Terdapa dua akaun Citibank di bawah nama Higginbotham yang turut akan dirampas, satu akan mempunyai baki sebanyak RM105 juta (AS$25 juta) dan satu lagi RM46 juta (AS$11 juta).

Menurut DoJ, kesemua akaun di atas berkaitan lansung dengan Jho Low.

Pengumuman rampasan AS$300 juta ini dibuat oleh Penolong Peguam Negara Brian A. Benczkowski dari Divisyen Jenayah Jabatan Keadilan, Penolong Pengarah Penjaga William F. Sweeney Jr. dari FBI New York Field Office, dan Agen Khas yang Bertugas Keith A. Bonanno dari Jabatan Pejabat Hakim Negara Inspektor (DoJ-OIG) Pejabat Penyiasatan Siber.

Laporan menyebut, tuduhan yang dikenakan oleh DoJ terhadap Jho Low adalah menipu institusi kewangan AS dan mengubah wang haram (money laundering) daripada dana yang dikawal olehnya.

Sebelum ini, Jho Low didakwa di Mahkamah New York tanpa kehadirannya atas tuduhan mencuri wang 1MDB.

Jho Low yang diburu pihak berkuasa Malaysia dan Interpol masih belum dihadapkan ke muka keadilan dan dipercayai bersembunyi di China.

Loading...