Header Ads

Tolak ICERD tidak perlu ke Parlimen, kata menteri


MELAKA, 24 Nov — Keputusan kerajaan tidak meratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi (ICERD) tidak perlu dibawa ke Parlimen, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mujahid Yusof Rawa.

Beliau berkata persoalan membawa keputusan itu ke Parlimen tidak seharusnya dibangkitkan kerana ia (keputusan tersebut) telah dipersetujui pada mesyuarat Kabinet semalam dan kenyataan mengenainya turut dikeluarkan Pejabat Perdana Menteri.


Loading...
“Tempat yang terbaik bagi kerajaan buat keputusan adalah di mesyuarat Kabinet, jadi tidak timbul isu ini dibawa ke Parlimen.

“Dulu mereka (pembangkang) minta agar kerajaan buat keputusan mengenai isu ICERD dan sekarang mereka pula persoalkan perkara ini.

“Apa sebenarnya yang mereka inginkan, adakah mereka sengaja heret perkara ini untuk dijadikan sebagai isu politik,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen Angkatan Wanita Amanah Nasional (Awan), di Ayer Keroh di sini, hari ini.

Turut hadir, Ketua Menteri Melaka Adly Zahari juga Pengerusi Amanah Melaka dan Ketua Awan Dr Siti Mariah Mahmud.

Semalam, Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan berkata bahawa keputusan kerajaan itu tidak mengikut formaliti pentadbiran yang menurutnya perlu dibawa ke Parlimen.

Dalam pada itu, Adly menasihatkan rakyat negeri ini agar berwaspada dan tidak terpedaya dengan pihak tertentu yang cuba ‘menangguk di air keroh’ dengan menggunakan isu sensitif seperti ICERD. 

Beliau berkata walau apa pun isu yang berbangkit, rakyat perlu faham bahawa Perlembagaan Persekutuan perlu diutamakan.

Adly berkata beliau yakin kerajaan membuat keputusan tidak meratifikasi ICERD setelah mengambil kira semua aspek demi kesejahteraan rakyat di negara ini yang terdiri daripada pelbagai kaum.

Ditanya tentang tindakan pihak tertentu untuk meneruskan bantahan ICERD di negeri ini malam ini, Adly berkata itu terpulang kepada mereka.

Umno dan PAS Melaka serta badan bukan kerajaan merancang menganjurkan himpunan membantah  ICERD pada pukul 8 malam ini dan akan berarak dari Masjid Kampung Hulu ke Dataran Pusat Transformasi Bandar di sini. — Bernama

Loading...