30.9 C
Kuala Lumpur
Friday, August 16, 2019
Home Bahasa Lain-Lain Perang dagang AS-China diharap beri manfaat kepada Malaysia

Perang dagang AS-China diharap beri manfaat kepada Malaysia

0
39

TOKYO – Malaysia mengikuti rapat perkembangan dunia susulan perang dagangan antara Amerika Syarikat (AS) dan China yang diharap dapat memberi manfaat kepada negara ini dari segi peluang ekonomi, kata Tun Dr. Mahathir Mohamad.
Menurut Perdana Menteri, antara impak itu termasuk kenaikan kos produk China di AS serta kemungkinan syarikat berkaitan China berpindah ke lokasi lain seperti di Malaysia yang tidak tertakluk kepada sekatan AS.

Loading…

(function(){ var D=new Date(),d=document,b=’body’,ce=’createElement’,ac=’appendChild’,st=’style’,ds=’display’,n=’none’,gi=’getElementById’; var i=d[ce](‘iframe’);i[st][ds]=n;d[gi](“M237277ScriptRootC159014”)[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln(“”);iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi](“M237277ScriptRootC159014″);}var dv=iw[ce](‘div’);dv.id=”MG_ID”;dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=159014;c[ac](dv); var s=iw[ce](‘script’);s.async=’async’;s.defer=’defer’;s.charset=’utf-8′;s.src=”//jsc.mgid.com/m/a/malaysianupdate.com.159014.js?t=”+D.getYear()+D.getMonth()+D.getDate()+D.getHours();c[ac](s);})();

“Walaupun kita berharap syarikat itu akan berpindah ke Malaysia, namun kita juga melihat krisis kali ini memberi kesan amat negatif. Perang perdagangan ini tidak menyelesaikan sebarang masalah, sebaliknya mencetuskan banyak masalah serta menjejaskan ekonomi, bukan hanya untuk negara terbabit tetapi dunia secara keseluruhannya,” katanya.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Perdana Menteri berkata demikian pada sesi dialog Persidangan Bersama ke-36 Persatuan Ekonomi Jepun-Malaysia (Jameca)-Persatuan Ekonomi Malaysia-Jepun (Majeca) serta program Forum Perniagaan Malaysia di sini, hari ini.
Acara itu merupakan antara agenda Dr Mahathir pada hari kedua daripada lawatan tiga harinya ke Jepun.
Selain itu, beliau turut berharap untuk melihat lebih banyak usaha sama antara Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Malaysia dan Jepun walaupun menyedari kekangan yang dihadapi oleh kedua-dua pihak berkenaan.
“Berbeza daripada syarikat yang lebih maju, PKS ternyata agak asing dengan pelaburan asing.
Oleh itu, kita akan pastikan mereka yang berdepan masalah itu dapat dibantu untuk menangani halangan sedemikian,” katanya.
Pada sesi itu, Mahathir turut menyentuh keperluan Malaysia memastikan rakyatnya memiliki kemahiran dalam bidang tertentu.
“Kita perlu mendapatkan mereka yang mahir dalam pengetahuan baharu. Pasti ada pekerja serta pengurus yang mahir dengan industri baharu ini,” katanya.
Mengulas prospek ASEAN, Perdana Menteri berkata rantau itu memiliki potensi besar dengan penduduk seramai 600 juta orang yang merupakan jumlah ketiga terbesar di dunia.
“Saya percaya ASEAN mampu menangani kesukaran dan mempunyai dasar yang boleh memanfaatkan sepenuhnya potensi di peringkat negara masing-masing. Sumber kita amat besar, namun pentadbiran lebih bertumpu kepada domestik berbanding operasi di peringkat serantau,” katanya.
Dalam pada itu, Perdana Menteri berkata, walaupun penting bagi Malaysia memiliki ekonomi yang pelbagai, namun negara ini juga mahu melonjakkan keupayaan industri dan pembuatan tanpa meminggirkan bidang pertanian dan perikanan. – Bernama

PERINGATAN: Malaysian Update tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Loading...
loading...

Sumbang seikhlas hati anda tanda sokongan kepada Berita Fakta dan Komprehensif kami. Bermula dengan hanya RM1, Sokong berita kami.Terima Kasih Rakyat Malaysia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here