Header Ads

Najib pulang, Irwan bermalam di lokap SPRM


PUTRAJAYA - Pejabat Peguam Negara hari ini membenarkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melakukan pendakwaan ke atas bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Mohd. Irwan Serigar Abdullah di mahkamah esok.

SPRM dalam satu kenyataan berkata, Najib dan Mohd. Irwan akan dituduh bersama berhubung siasatan beberapa kes pecah amanah yang telah dilakukan oleh mereka melibatkan wang milik Kerajaan Malaysia, lapor Kosmo Online.


Loading...
"Najib dan Mohd. Irwan akan hadir ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur esok pada pukul 7.30 pagi untuk pertuduhan tersebut," ujar kenyataan tersebut.

Terdahulu, kedua-dua mereka hadir ke Ibu Pejabat SPRM di sini secara berasingan pada pukul 1.53 (Najib) dan 3.25 petang (Mohd. Irwan) untuk melengkapkan proses akhir siasatan dan pendakwaan tersebut.

Najib kemudian beredar meninggalkan SPRM pada pukul 5 petang tadi menaiki Proton Perdana warna hitam nombor plat TN50. Manakala, Mohd. Irwan ditahan selepas memberi keterangan pada pukul 3.35 petang tadi.

Sementara itu, dalam kes berasingan, SPRM memaklumkan pihaknya turut mendapat izin mendakwa bekas Ketua Pengarah, Bahagian Penyelidikan, Jabatan Perdana Menteri, Datuk Hasanah Ab Hamid berhubung isu pecah amanah melibatkan wang milik Kerajaan Malaysia.

"Hasanah akan dituduh di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada hari yang sama dan mengikut seksyen yang sama," katanya.

Loading...