Header Ads

'Mahkamah tempat terbaik untuk dapat pembelaan' - Zahid


KUALA LUMPUR: “Saya akan menggunakan mahkamah sebagai tempat terbaik untuk melakukan pembelaan.”

Itu antara reaksi Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, sebaik membayar jaminan dan dibawa keluar dari Kompleks Mahkamah Jalan Duta, di sini, sebentar tadi.

Ahmad Zahid yang didakwa atas 45 tuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram di Mahkamah Sesyen di sini, berkata, beliau reda dengan segala tuduhan yang dilemparkan terhadapnya.

Loading...

“Keredaan ini adalah untuk menentukan bahawa segala apa yang diterima adalah suatu ujian daripada Allah kepada segala usaha yang sudah saya lakukan.

“Saya merasa bahawa sebarang kerja amal baik yang dilakukan masih lagi dianggap sebagai sesuatu yang melanggar perundangan,” katanya.

Ahmad Zahid ditemani isterinya, Datin Seri Hamidah Khamis, turut memberitahu bukan saja akan melakukan pembelaan terhadap semua pertuduhan berkenaan tetapi akan turut menjelaskan perkara yang termasuk dalam pendakwaan.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu berkata, beliau akan buktikan apa yang sudah dilakukan dengan pembinaan beberapa premis termasuk tahfiz, masjid, surau dan rumah anak yatim, semuanya untuk Islam.

“Bagaimanapun, ini bukan tempat yang terbaik untuk memperjelaskannya. Saya akan lakukan di mahkamah dan apa saja pendapat berbeza dalam kalangan masyarakat... saya serahkan kepada Allah.

“Kerja baik yang saya buat dengan niat untuk menegakkan agama Allah, mudah-mudahan Allah memberikan perlindungan kepada saya,” katanya kepada media sebaik membayar ikat jamin RM2 juta secara berperingkat yang diperintahkan mahkamah.

Terdahulu, beliau keluar dari perkarangan kompleks mahkamah kira-kira jam 12.45 tengah hari dengan dikawal ketat anggota polis dan pengawal peribadi.

Beliau kemudian meluangkan masa kira-kira 10 minit untuk bersama penyokongnya. - BH Online

Loading...