Header Ads

Kerajaan Melaka mohon maaf kes Exco bertengkar

Ketua Menteri Melaka Adly Zahari - Foto TMI

Kerajaan Melaka mengakui insiden salah seorang exco negeri mereka yang bertengkar dengan orang awam menjejaskan nama baik Pakatan Harapan (HARAPAN) negeri.

Ketua Menteri Melaka Adly Zahari berkata HARAPAN baru membentuk kerajaan negeri sejak beberapa bulan, justeru mereka tidak dapat lari dairipada kekurangan.

Katanya insiden yang menjadi tular itu berlaku disebabkan kekurangan pengalaman dan ia akan diatasi segera.

"Kami telah berbincang dalam majlis mesyuarat kerajaan negeri dan akan melakukan penambahbaikan kepada beliau terutama dari segi kemahiran komunikasi," katanya seperti dipetik Sinar Online hari ini.

Loading...


Semalam orang ramai memberikan pelbagai reaksi selepas satu klip video exco Melaka, Norhizam Hassan Baktee, menjadi tular.

Dalam rakaman ringkas itu Norhizam dilihat meninggikan suara kepada sekumpulan penduduk tempatan berhubung penutupan jalan di sebuah petempatan.Norhizam yang juga adalah anggota dewan undangan negeri bagi kawasan Pengkalan Batu mendakwa sebelum itu ada lelaki yang mengasaknya dengan soalan bertalu-talu ketika sesi dialog berlangsung.

Kata Adly kerajaan negeri juga memohon maaf kepada orang rama atas kejadian tersebut.

"Kerajaan negeri mohon maaf kerana mungkin ada kekurangan yang menyebabkan perkara seperti itu boleh berlaku," katanya yang berharap langkah itu akan menjernihkan keadaan semasa.

Ditemui media selepas mempengerusikan mesyuarat exco di Ayer Keroh Adly berkata kerajaan negeri juga bersetuju untuk melaksanakan usaha menambah baik kemahiran berkomunikasi exco terbabit.

Katanya lagi Melaka juga komited untuk mengusulkan penubuhan Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Melaka (Melcat) pada sidang DUN akan datang.

Menurut Adly ia bagi membolehkan rakyat membuat teguran secara langsung kepada penjawat awam sekiranya kekecohan seumpama itu berulang semula.

"Dengan adanya Melcet kita berupaya meningkatkan kompetensi anggota exco, wakil rakyat serta penjawat awam di negeri ini selain rakyat boleh membuat aduan secara terus mengenai segala isu membabitkan penjawat awam kepada jawatankuasa itu," katanya

No comments


Loading...