Header Ads

‘Saya bukan nak pertahan kerajaan baharu’


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menjelaskan, pembentangannya mengenai perkembangan 10 Janji 100 Hari PH bukan untuk mempertahankan kerajaan baharu.

Sebaliknya, kata Dr Mahathir, beliau hanya mahu berkongsi kepada rakyat mengenai usaha kerajaan sejak mengambil alih pada 9 Mei lalu.

Loading...

“Walaupun ramai pemimpin kerajaan hari ini tidak mempunyai pengalaman mentadbir tetapi dalam tempoh 100 hari mereka telah berjaya menunaikan janji dan memperlihatkan keupayaan mentadbir.

Sebagai manusia biasa, kami tidak dapat elak dari melakukan kesalahan. Kami rela ditegur dan kami tidak akan bertindak kasar terhadap mereka yang menegur,” katanya dalam perutusan khas sempena 100 hari pemerintahan PH, malam ini.

Menurut beliau lagi, usaha yang telah diambil sejak 100 hari lalu bukan secara ‘in isolation’ atau secara berasingan.

“Ia mengambilkira usaha untuk memastikan institusi-institusi negara tidak ketinggalan di dalam pengukuhan mereka ketika kita mengejar janji-janji di dalam manifesto kita.

“Kerajaan percaya di masa akan datang, tidak kira parti mana yang memerintah, siapa yang menjadi perdana menteri dan menteri, pengukuhan institusi-institusi akan memastikan rasuah, salahguna kuasa dan pencurian wang dan harta awam tidak akan berlaku dan jika ianya berlaku mereka tidak akan terlepas tindakan undang-undang.


Katanya, pegangan kerajaan hari ini adalah menghormati dan menghayati kehendak rakyat supaya the Rule of Law, pemerintahan mengikut undang-undang dikuatkuasakan.

No comments


Loading...
loading...