Header Ads

Pengantin 11 tahun: 'Bapa berang' tulis surat terbuka kepada TPM


PETALING JAYA: Seorang bapa berusia 40 tahun mula mengadakan petisyen dalam talian bagi meminta perkahwinan kanak-kanak diharamkan, telah menulis surat kepada Timbalan Perdana Menteri di atas tindakannya yang tidak agresif.

Umran Kadir, seorang rakyat Malaysia yang berpangkalan di United Kingdom berkata, petisyennya di change.org menerima hampir 22,000 tandatangan sejak dia memulakannya pada 11 Julai (12 Julai waktu Malaysia).

Loading...

"Ini merupakan inisiatif sendiri tanpa disokong mana-mana organisasi.

"Ia disokong oleh orang ramai dari pelbagai agama dan latar belakang, termasuk sejumlah besar lelaki dan wanita beragama Islam.

"Saya merasakan ia adalah tanggungjawab saya untuk mencuba dan menterjemahkan semua momentum ke dalam keputusan yang konkrit, jadi saya telah membuat surat terbuka kepada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail," katanya.

Beberapa kumpulan mempersoalkan Dr Wan Azizah yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat kerana mengambil masa untuk bertindak terhadap kes yang membabitkan seorang lelaki berusia 41 tahun dari Kelantan yang berkahwin dengan budak perempuan berusia 11 tahun.


Pengarah eksekutif Lawyers for Liberty, Latheefa Koya turut menyelar Dr Wan Azizah kerana melengahkan tindakan itu.

No comments


Loading...