Header Ads

Khairy Jamaluddin letak jawatan Komander Rejimen 508 Askar Wataniah


Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin Abu Bakar hari ini mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Komander Rejimen 508 Askar Wataniah sekaligus memohon tauliahnya dibatalkan.

Permohonan peletakan jawatan tersebut dan pembatalan tauliah telah diserahkan oleh Khairy Jamaluddin kepada Asisten Panglima Bahagian Pasukan Simpanan (APBPS), Mejar Jeneral Datuk Zainal Abidin M. Said dalam satu pertemuan di Kementerian Pertahanan.

Loading...


“Terima kasih kepada warga 508 Askar Wataniah atas kerjasama selama hampir lima tahun saya menjadi Komander,” tulis Khairy Jamaluddin menerusi akaun Twitternya hari ini.

Khairy Jamaluddin sebelum ini dinaikkan pangkat daripada Kolonel ke Brigadier Jeneral yang mula berkuat kuasa pada 14 Januari 2015 lalu.

Ketika itu beliau menjadi Menteri Kabinet pertama Brigadier Jeneral sebenar dalam Rejimen Askar Wataniah dan kekal menjadi Komander Rejimen 508 Askar Wataniah yang berpangkalan di Kem Rasah, Negeri Sembilan.

Beliau menyertai Askar Wataniah pada 20 Januari 2010 sebelum ditauliah sebagai Kolonel pada 28 Oktober 2013.

Pernah mengikuti kursus asas perajurit muda selama sebulan pada 26 April 2010 di Rejimen 508 dan kursus asas payung terjun pada 13 Januari 2011 di Pusat Latihan Peperangan Khusus (PULPAK), Kem Sungai Udang di Melaka.

No comments


Loading...