Header Ads

Harus ada konsensus dalam PH


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad perlu mengadakan perbincangan dengan kepimpinan PH yang lain sebelum berhasrat untuk memanjangkan tempoh pentadbiran beliau.

Dekan Kolej Undang-undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Madya Dr Ahmad Marthada Mohamed berkata, Dr Mahathir perlu mengadakan perbincangan kerana perjanjian awal telah dibuat bersama komponen PH yang lain sebelum PRU14 lalu.

Loading...

“Jadi adalah wajar agar perbincangan dapat dibuat sebelum sebarang keputusan diambil .

“Saya kira yang paling penting ialah kepentingan negara perlu diutamakan mengatasi kepentingan individu dan saya rasa itu jugalah yang akan jadi pertimbangan anggota kepimpinan PH juga,” katanya.

Justeru menurut beliau, sebarang keputusan untuk meneruskan kepimpinan melebihi dua tahun memerlukan persetujuan kesemua pimpinan PH yang lain.

Dalam pada itu, penganalisis politik dari Universiti Sains Malaysia, Prof Dr Sivamurugan berkata, antara faktor yang menyumbang kejayaan PH ialah Dr Mahathir sebagai simbol penyatuan pelbagai parti dalam gabungan pakatan dan berjaya membina keyakinan di kalangan pengundi.


“Saya rasa tidak perlu ada tempoh masa untuk membolehkan beliau melengkapkan agenda ‘a new deal for Malaysia’ khususnya sifar toleransi ke atas korupsi dan pihak pelaksanaan yang akauntabiliti.

“Anwar juga sudah nyatakan mahu tumpu pada reformasi Parlimen buat masa ini,” ujarnya.

Loading...