Header Ads

Abdullah dakwa Daim penghalang Anwar jadi PM


SEREMBAN: Ahli Parlimen Kapar Abdullah Sani mendakwa bahawa Datuk Seri Anwar Anwar akan menghadapi masalah mengambil alih jawatan Perdana Menteri dari Tun Dr Mahathir Mohamad jika Rafizi Ramli tidak berjaya menangkis Mohamed Azmin Ali sebagai timbalan presiden PKR dalam pilihan raya parti akan datang.

"Beberapa pihak yang telah menganiaya Anwar sebelum ini berkonspirasi untuk menghalang beliau menjadi Perdana Menteri dan saya secara terbuka akan mengatakan bahawa Tun Daim Zainuddin mempunyai peranan dalam hal ini.

Loading...

"Sekiranya kita tidak memilih Rafizi (sebagai timbalan presiden), Anwar pastinya akan mempunyai masa yang sukar untuk menjadi Perdana Menteri," katanya semasa berkempen untuk pasukan Rafizi pada Ahad.

Sebelum pilihan raya 9 Mei, pemimpin Pakatan Harapan telah bersetuju bahawa Dr Mahathir akan dijadikan Perdana Menteri jika gabungan itu memenangi pilihan raya umum.

Mereka juga bersetuju bahawa Anwar, yang baru-baru ini memenangi jawatan presiden PKR apabila menang tanpa bertanding, akan mengambil alih jawatan itu daripada Dr Mahathir.

Walaupun tiada tempoh masa ditetapkan untuk pengambil alihan itu, Dr Mahathir berkata beliau mungkin memimpin dalam tempoh dua tahun atau lebih lama jika rakyat mahukan ini.

Abdullah berkata anggota PKR perlu menyokong bekas anggota Parlimen Pandan Rafizi bagi memastikan keadilan untuk Anwar kerana ada lagi konspirasi untuk menghalangnya menjadi Perdana Menteri.

"Kita mesti memastikan bahawa beliau tidak lagi menafikan kedudukan PM.


"Kita perlu mengekalkan janji kita kepada rakyat semasa pembaharuan dan manifesto pilihan raya kita," katanya.

Abdullah berkata tidak ada lagi halangan bagi Anwar untuk menjadi Perdana Menteri.

"Rakyat mahu keadilan dan bimbang masa depan mereka.

"Oleh itu kita harus memastikan tidak ada lagi halangan dalam cara Anwar untuk menjadi PM," katanya.


Loading...