Header Ads

Sudahlah menyamar OKU, pura-pura kemalangan pula


PETALING JAYA: Sebuah video yang menunjukkan seorang lelaki dalam pertengahan umur menyamar sebagai orang kurang upaya (OKU) dan pura-pura kemalangan di SS2 di sini, tular di media sosial.


Ng Jhen Hau yang memuat naik video tersebut di Facebook, mendakwa lelaki yang menipu itu memandu di lorong bertentangan menggunakan skuter elektrik, dan cuba untuk melanggar keretanya.


Loading...

"Saya sempat berhenti ketika itu, dia datang dan 'menyentuh' kereta saya, berdiri dan kemudian baring di atas jalan.


"Sebaik sahaja saya beritahu saya pasang kamera dashcam (sebenarnya tidak benar), dia segera bangun dan duduk di skuter elektriknya, mendakwa dia OKU," kata Jhen Hau menerusi status yang dikongsikan di Facebook pada Rabu.


Jhen Hau menjelaskan dia berbohong mengenai kamera dashcar di dalam keretanya untuk menghentikan tindakan penipu daripada berbaring di atas jalan.Bercakap kepada The Star, Jhen Hau telah membuat laporan polis berhubung insiden.


Status itu mendapat lebih 613,000 tontonan dan lebih 11,400 perkongsian.


Modus operandi untuk menipu menyamai insiden yang sama berlaku di China, di mana penipu akan mereka kemalangan dan seterusnya menuntut sejumlah besar pampasan daripada pemandu malang.

No comments


Loading...