Header Ads

Selepas 15 Tahun, Dr Mahathir Masuk Parlimen Lagi

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hadir ke sidang parlimen hari ini.- Foto: Malaysiakini

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mencipta sejarah apabila kembali ke Parlimen selepas bersara pada 2003.

Beliau tiba untuk menghadiri mesyuarat pertama Persidangan Penggal Pertama Parlimen ke-14 hari ini, selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) yang lalu menyaksikan Pakatan Harapan membentuk kerajaan baharu.

Loading...


Kebetulan juga tarikh mesyuarat pertama Persidangan Penggal Pertama Parlimen ke-14 hari ini jatuh pada tarikh yang sama ketika Dr Mahathir mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri keempat iaitu pada 16 Julai 1981.

Dr Mahathir yang juga Ahli Parlimen Langkawi itu memecah rekod sebagai satu-satunya Perdana Menteri yang memegang jawatan tersebut dua kali iaitu dari tahun 1981 hingga 2003 selama 22 tahun.

Beliau kembali mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri ketujuh pada 10 Mei 2018.

Semalam, perdana menteri telah mengesahkan bekas hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mohamad Ariff Md Yunos akan dilantik memegang jawatan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Selepas pemasyhuran Yang Dipertua Dewan Rakyat, Dr Mahathir akan mengetuai istiadat angkat sumpah sebagai anggota Parlimen. – Malaysian Update

No comments


Loading...