Header Ads

RUU355: Apa pendirian Tun M?

    Gambar hiasan

KOTA BHARU – Kerajaan negeri dinasihatkan untuk membuat perbincangan dengan kerajaan persekutuan bagi mendapat persetujuan melibatkan perbahasan RUU355 dibahaskan dalam di sidang Parlimen kali ini.

Ketua Pembangkang Dun Kelantan, Datuk Md Alwi Che Ahmad berkata, Pas juga boleh menguji Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad untuk melihat sejauh mana pendirian pemimpin itu terhadap RU355.

Loading...

“Sekarang perdana menteri keempat jadi perdana menteri ketujuh dan RUU355 hampir dapat dilaksanakan, kita di sini memberi sokongan. Kita berjaya menyakinkan kerajaan terdahulu dan mereka setuju.

“Tidak boleh ke kali ini, kita ' test' perdana menteri ketujuh (Tun Dr Mahathir Mohamad), kita buat apa yang kita boleh buat dan kita tengok apa yang mereka (Kerajaan Persekutuan pimpinan Pakatan Harapan) boleh lakukan.

"Kita yakin rakyat bersama-sama kita untuk melihat sesuatu yang baik mengenai Islam," katanya semasa pada persidangan Dun Kelantan di Kompleks Kota Darul Naim.

Beliau terdahulu bertanyakan soalan tambahan kepada Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Dakwah, Penerangan dan Hubungan Seranta, Datuk Mohd Nassuruddin Daud.

Perkara yang sama turut dinyatakan Datuk Mohd Adhan Kechik (BN-Bukit Bunga) mengenai sikap dan pendirian perdana menteri tersebut sedangkan sebelum ini semasa menjadi perdana menteri keempat, beliau pernah menolak pelaksanaan kanun itu.


Menjawab persoalan yang diajukan, Mohd Nassuruddin berkata, kerajaan negeri optimis dengan perkara tersebut dan dan yakin sikap perdana menteri itu boleh berubah dengan mengambil contoh apa yang telah berlaku kepada tuntutan royalti yang pernah dinafikannya dulu.

“Insya-ALLAH kita akan rundinglah. Saya lihat sikap ini boleh berubah. Yang menafikan royalti sebelum ini pun perdana menteri keempat (Tun M) juga. Kita yakin sikap itu akan berubah juga nanti,”katanya.

No comments


Loading...