Header Ads

Rosmah Tak Kemuka Permohonan Tuntut Barang Kemas


KUALA LUMPUR – Polis tidak menerima permohonan daripada isteri bekas perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor untuk menuntut barang kemas bernilai ratusan juta yang dirampas Mei lepas, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun.

Beliau berkata, jika Rosmah ingin berbuat demikian, beliau harus mengikut undang-undang dan ada caranya untuk memohon.


Loading...

“Perkara ini bukannya mudah kerana ia mempunyai kaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB),” katanya selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Ke-83 Perwakilan Koperasi Polis Diraja Malaysia (KPDRM) di sini, hari ini.

Beliau mengulas tindakan sebuah syarikat pemborong barang kemas di Lubnan memfailkan saman terhadap Rosmah di Mahkamah Tinggi di sini, bulan lepas.

Syarikat itu menuntut supaya isteri bekas perdana menteri memulangkan kembali 44 barangan kemas yang dihantar kepadanya untuk dipilih atau membayar barang kemas berkenaan berjumlah AS$14.79 juta (RM59.831 juta).

Sementara itu, Mohamad Fuzi  berkata polis akan membuktikan apa didakwa bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tentang serbuan dilakukan di beberapa premis milik beliau dan anaknya sebagai tidak memenuhi Prosedur Operasi Standard (SOP).

“Itu hanya sekadar dakwaannya sahaja, macam-macam dia boleh cakap. Biar (Najib) nak cakap apapun, kita kena ikut proses undang-undang,” katanya. - Bernama

No comments


Loading...