Panglima TLDM ke-13 meninggal dunia

0
35

ILYAS. FOTO Ihsan TLDM


BEKAS Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Tan Sri Ilyas Din meninggal dunia pada 10.10 malam tadi, akibat sakit jantung.


Ilyas, 67, menghembuskan nafas terakhir di kediamannya di Kampung Datuk Keramat, Kuala Lumpur, selepas sembilan hari dirawat di Hospital Kuala Lumpur.

Loading…

(function(){ var D=new Date(),d=document,b=’body’,ce=’createElement’,ac=’appendChild’,st=’style’,ds=’display’,n=’none’,gi=’getElementById’; var i=d[ce](‘iframe’);i[st][ds]=n;d[gi](“M237277ScriptRootC159014”)[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln(“”);iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi](“M237277ScriptRootC159014″);}var dv=iw[ce](‘div’);dv.id=”MG_ID”;dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=159014;c[ac](dv); var s=iw[ce](‘script’);s.async=’async’;s.defer=’defer’;s.charset=’utf-8′;s.src=”//jsc.mgid.com/m/a/malaysianupdate.com.159014.js?t=”+D.getYear()+D.getMonth()+D.getDate()+D.getHours();c[ac](s);})();Menurut kenalan rapat Allahyarham Ilyas, Nor Khairul Anuar Mohamad Nor, Panglima TLDM ke-13 itu dibenarkan pulang oleh hospital petang tadi.


“Saya sendiri yang membawa beliau pulang dari hospital. Kami tiba di rumah selepas Maghrib tadi dan menguruskan segala hal selepas pemergiannya dan juga urusan untuk pengebumian esok,” katanya kepada BERNAMA.


Nor Khairul berkata, arwah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Raudhatul Sakinah, Kuala Lumpur, esok.


Solat jenazah akan diadakan pada 7 pagi di Masjid Khalid Al-Walid, Jalan Padang Tembak.


Allahyarham Ilyas meninggalkan seorang isteri, Puan Sri Meryam Harun dan tiga anak iaitu Mohd Azrai, Nuratika dan Nurameera.


Ilyas yang dilantik sebagai Panglima TLDM pada 28 April 2005, memulakan kariernya dalam pasukan keselamatan itu selepas ditauliahkan sebagai pegawai TLDM pada 1 Januari 1972 dengan menyandang pangkat Leftenan Muda dan bersara pada 2006.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});Sepanjang kariernya, beliau yang juga digelar “Bapa Kualiti TLDM” pernah menjawat jawatan Panglima Armada, di mana di bawah pengurusannya Markas Armada TLDM merangkul beberapa anugerah kualiti.


Beliau juga antara faktor pendorong yang membawa kepada kejayaan Markas Armada memperoleh persijilan MS ISO 9001:2000 pada 2003.

PERINGATAN: Malaysian Update tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here