Header Ads

MP pembangkang naik kereta mewah ke Parlimen, PH gesa LHDN siasat kekayaan pembangkang


Lim Lip Eng (PH-Kepong) hari ini menggesa kerajaan bersama-sama Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) menyiasat kekayaan ahli parlimen pembangkang.

Lim berkata, kerajaan perlu menyiasat sama ada cukai pendapatan mereka dibayar setimpal dengan kekayaan mereka.


Loading...

“Kita nampak tiap-tiap hari kebanyakan ahli parlimen pembangkang datang ke Parlimen dengan kereta-kereta yang cukup mewah sekali dengan drebar, dengan pengiring.

“Kalau tidak, saya minta tindakan yang tegas diambil,” katanya ketika membahaskan titah ucapan Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat, seperti dilapor Free Malaysia Today.

Sebelum ini Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata semua anggota pentadbiran termasuk menteri, timbalan menteri dan setiausaha politik dikehendaki mengisytihar harta masing-masing kepada perdana menteri.

Dr Mahathir ketika mengumumkan langkah itu berkata maklumat yang diterimanya tidak akan disembunyikan, sebaliknya akan turut disampaikan kepada agensi bertanggungjawab berkenan pencegahan rasuah.

Mengulas lanjut, Lim mengakui kerajaan Pakatan Harapan tidak boleh memaksa ahli parlimen pembangkang mengisytihar aset mereka.

Loading...