“Itu sandiwara, berlakon” – Tun M

0
38KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan tindakan Anggota Parlimen (MP) pembangkang keluar meninggalkan sidang Dewan Rakyat hari ini sebagai satu mainan sandiwara.


“Itu sandiwara, berlakon. Buat pertama kali bekas perdana menteri melakukan tindakan keluar meninggalkan Dewan Rakyat, jadi sekarang beliau tahu apa ertinya bila orang melakukan tindakan keluar (dewan) sebelum ini,” kata beliau merujuk kepada MP Pekan, Datuk Seri Najib Tun Razak yang menyertai tindakan keluar dewan itu.

Loading…

(function(){ var D=new Date(),d=document,b=’body’,ce=’createElement’,ac=’appendChild’,st=’style’,ds=’display’,n=’none’,gi=’getElementById’; var i=d[ce](‘iframe’);i[st][ds]=n;d[gi](“M237277ScriptRootC159014”)[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln(“”);iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi](“M237277ScriptRootC159014″);}var dv=iw[ce](‘div’);dv.id=”MG_ID”;dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=159014;c[ac](dv); var s=iw[ce](‘script’);s.async=’async’;s.defer=’defer’;s.charset=’utf-8′;s.src=”//jsc.mgid.com/m/a/malaysianupdate.com.159014.js?t=”+D.getYear()+D.getMonth()+D.getDate()+D.getHours();c[ac](s);})();Dr Mahathir ditanya pemberita mengenai insiden itu di lobi Parlmen di sini selepas MP mengangkat sumpah.  


Semua, kecuali tiga MP dari Barisan Nasional dan PAS melakukan tindakan keluar meninggalkan sidang dewan ketika Dr Mahathir membentangkan cadangan untuk mencalonkan hakim bersara Mahkamah Rayuan, Datuk Mohamad Arif Md Yusof sebagai Speaker.


Tiga yang tidak menyertai tindakan keluar ialah Khairy Jamaluddin (BN-Rembau), Datuk Seri Anifah Aman (BN-Kimanis) dan Datuk Rozman Isli (BN-Labuan).


MP pembangkang itu mendakwa kerajaan Pakatan Harapan tidak mengikut prosedur dalam pelantikan Speaker.


Dr Mahathir juga menafikan dakwaan pembangkang bahawa kerajaan telah mengundurkan tarikh surat pencalonan Mohamad Ariff, dan menyatakan ia telah disiapkan lebih awal.


Mengenai manifesto Pakatan Harapan bahawa Speaker Dewan Rakyat akan dilantik dari kalangan para MP, Dr Mahathir berkata, atas sebab tertentu kerajaan tidak dapat memenuhi manifesto sebenar.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});Katanya, manifesto lebih merupakan satu panduan.


“Kadang kala kita boleh melakukan sesuatu perkara dan kadang kala tidak, jadi kita perlu berfikiran praktikal.


“Tetapi saya kira orang ramai lebih suka mempunyai seseorang yang tidak ada kaitan  dengan mana-mana parti (sebagai Speaker),” katanya. – Bernama

PERINGATAN: Malaysian Update tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here