Header Ads

China Teruskan Pemberian Senjata Kepada Filipina


HUBUNGAN dua hala China dengan Filipina semakin kukuh di bawah Presiden Rodrigo Duterte apabila Beijing meneruskan pemberian senjata kepada Filipina.
Dalam pemberian terbaharu, Beijing menghantar empat buah bot tentera dan 30 pelancar roket (RPG).

Pemberian ini yang merupakan lanjutan pemberian tahun lalu melibatkan 6,000 senapang dan termasuk senapang penembak tepat, juga termasuk senjata rifal dan peluru, kata jurucakap tentera laut Jonathan Zata.


Loading...

Katanya, peralatan diberikan itu baharu dan pihak tentera sedang merancang penggunaan mereka untuk melengkapkan persediaan pihaknya.

Senapang terbabit disalurkan kepada pasukan polis Filipina bagi menampung kekurangan ekoran sekatan jualan 26,000 laras senapang M4 kepada polis pada 2016.

Sekatan itu dibuat ekoran kebimbangan Amerika Syarikat berhubung dakwaan pencabulan hak asasi oleh polis Filipina sepanjang tempoh perang dadah Duterte yang telah mengorbankan beribu nyawa.

Duterte yang kritikal terhadap hubungan Filipina dengan AS mahu merapatkan hubungan dengan China yang bermusuh dengan Filipina sebelum ini.

Pemberian senjata oleh China ini ialah sebahagian diplomasi dengan negara-negara di Laut China Selatan, yang terlibat dalam pertikaian dengannya.

Pemberian dari China bagaimanapun lebih kecil berbanding dari AS yang mempunyai perjanjian pertahanan dengan Filipina sejak 1950-an.

Dalam lima tahun lalu, Washington telah memberikan bantuan bernilai AS$282 juta melibatkan dron, kapal, kapal terbang perisikan dan senjata ringan.

Kerjasama latihan ketenteraan antara Filipina dengan AS bagaimanapun masih diteruskan walaupun Duterte beberapa kali mengancam untuk menghentikannya. – Reuters

Loading...