Header Ads

Tiada rehat untuk Dr Mahathir

Dr Mahathir ketika ditemui semasa menyampaikan penerangan khas di kediaman beliau, Ahad. -fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Pengamal media mungkin menjangka Tun Dr Mahathir Mohamad yang baru saja dilantik sebagai perdana menteri ke-7, akan mengambil peluang bercuti rehat hujung minggu selepas berkempen hebat sepanjang tempoh Pilihan Raya Umum ke-14, namun hakikatnya tidak begitu.

Loading...

Selepas berbincang dan mengumumkan pelantikan tiga menteri kanan kabinetnya Sabtu, pada Ahad pula beliau mengadakan sesi penerangan tentang beberapa dasar kerajaan kepada media rasmi RTM dan Bernama di rumahnya di Seri Kembangan di sini.

Dr Mahathir yang popular dengan gelaran 'Che Det' dan sudah menjangkau usia 92 tahun, tetap kelihatan segar.

Pada sesi penerangan itu, beliau turut menjawab beberapa persoalan mengenai sistem pentadbiran kerajaan, penjawat awam, 100 hari manifesto Pakatan Harapan, dan juga isu ekonomi termasuk harga minyak dan cukai barang dan perkhidmatan (GST).


Sepanjang minggu lepas beliau sibuk dengan urusan rasmi istiadat mengangkat sumpah jawatan perdana menteri, sidang akhbar dan mesyuarat-mesyuarat bagi pembentukan kabinet baru kerajaan bersama pemimpin-pemimpin empat parti komponen Pakatan Harapan (PH).

Beliau selaku Pengerusi pakatan itu berkata sesi penerangan itu dibuat kerana beliau tidak sempat mengulas panjang di beberapa sidang media sejak pelantikannya kerana dihujani pelbagai soalan oleh media tempatan dan asing.

Dalam sesi kira-kira sejam yang turut dihadiri isterinya, Tun Dr Siti Hasmah Ali itu, perdana menteri memulakan penerangan berkaitan peranan PH dalam penubuhan kabinet memandangkan ada yang tidak faham kenapa perlunya wujud konsensus dalam sesuatu keputusan.

Beliau yang segak berpakaian bush jacket berwarna kelabu, pakaian yang biasa dikenakannya semasa menyandang jawatan sama selama 22 tahun (1981-2003) menyentuh mengenai ketegasan kerajaan dalam menentang rasuah.

Menurutnya, polisi anti-korupsi menjadi keutamaan dalam pentadbiran baharu ini.

Dr Mahathir juga turut menyentuh mengenai keterbukaan kerajaan dalam menghadapi laporan berita, kepentingan kepakaran tenaga tempatan untuk menjana ekonomi negara selain menekankan perlunya satu kajian terhadap prestasi ekonomi termasuk jumlah hutang negara sebenarnya.

Sesi yang berakhir sekitar pukul 3 petang itu dikira tidak lengkap tanpa momen swafoto bersama pengamal media yang hadir di rumah agam beliau itu untuk dijadikan kenang-kenangan.

Pengamal media turut berkesempatan mendapatkan rakaman ucapan Hari Ibu dari Siti Hasmah yang berpesan agar sentiasa meluangkan masa dengan ibu tersayang agar hubungan kasih sayang terus terjalin dan berkembang mekar.
-Bernama

-mstaronline

No comments


Loading...