Bina masjid hasil jual ayam

0
42

SUCIATI di dalam masjid yang dibinanya hasil perniagaan menjual produk berasaskan ayam. – Kompas.com


Yogyakarta: Bermula dengan menjual lima ayam kampung ketika bersekolah, Suciati Saliman Riyanto Raharjo berjaya membina masjid, impian yang di simpannya sejak kecil.

Loading…

(function(){ var D=new Date(),d=document,b=’body’,ce=’createElement’,ac=’appendChild’,st=’style’,ds=’display’,n=’none’,gi=’getElementById’; var i=d[ce](‘iframe’);i[st][ds]=n;d[gi](“M237277ScriptRootC159014”)[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln(“”);iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi](“M237277ScriptRootC159014″);}var dv=iw[ce](‘div’);dv.id=”MG_ID”;dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=159014;c[ac](dv); var s=iw[ce](‘script’);s.async=’async’;s.defer=’defer’;s.charset=’utf-8′;s.src=”//jsc.mgid.com/m/a/malaysianupdate.com.159014.js?t=”+D.getYear()+D.getMonth()+D.getDate()+D.getHours();c[ac](s);})();Wanita berusia 66 tahun yang kini jutawan dan memilik syarikat makanan di Indonesia, belajar berniaga apabila mengikut ibunya berniaga di pasar sejak kecil.


“Saya membonceng basikal ibu ke pasar dan selepas membantu ibu menyiapkan barangan jualan, terus ke sekolah.


“Apabila pulang, saya kembali ke pasar membantu ibu sebelum pulang ke rumah ketika hampir malam,” katanya kepada Kompas.com.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});Menurutnya, di pasar itu tiada sesiapa menjual ayam siap diproses dan ibunya mencadangkan dia menjual ayam proses.


“Dengan sedikit modal diberi ibu, saya membeli lima ayam untuk diproses sebelum menjualnya kembali,” katanya.


Lama kelamaan perniagaannya semakin maju dan selepas tamat sekolah menengah, jualan ayamnya meningkat kepada ratusan ekor sehari.


Kini Suciati mempunyai kilang memproses ayam dan pengeluar pelbagai produk makanan berasaskan ayam seperti sosej, nuget dan burger.


Hasil perniagaan itu dia berjaya membina masjid mengikut rekaan Masjid Nabawi di Madinah di jalan Gito Gati, Sleman, Yogyakarta, yang boleh memuatkan 1,500 jemaah.


-mymetro

PERINGATAN: Malaysian Update tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Loading...
loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here