Intip Telefon Suami Boleh Kena Denda Setengah Juta!

0
49MUNGKIN jadi lumrah apabila mempunyai pasangan, kita pasti akan ‘mengintip’ telefon bimbit mereka.

Bukannya apa, mana tahu dia ada simpan kekasih gelap dalam diam ke?
Oleh itu, aktiviti mengintip ini akan dilakukan setiap kali pasangan tidur atau pun semasa dia sedang keluar tanpa membawa telefon bimbitnya bersama.

Loading…

(function(){ var D=new Date(),d=document,b=’body’,ce=’createElement’,ac=’appendChild’,st=’style’,ds=’display’,n=’none’,gi=’getElementById’; var i=d[ce](‘iframe’);i[st][ds]=n;d[gi](“M237277ScriptRootC159014”)[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln(“”);iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi](“M237277ScriptRootC159014″);}var dv=iw[ce](‘div’);dv.id=”MG_ID”;dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=159014;c[ac](dv); var s=iw[ce](‘script’);s.async=’async’;s.defer=’defer’;s.charset=’utf-8′;s.src=”//jsc.mgid.com/m/a/malaysianupdate.com.159014.js?t=”+D.getYear()+D.getMonth()+D.getDate()+D.getHours();c[ac](s);})();

Kalau tak jumpa apa-apa yang mencurigakan, satu kelegaan akan terbit dalam diri dan kita boleh lupakan sebentar ‘kekasih halimunan’ pasangan kita itu.
Tetapi bagaimana pula jika senario menjadi yang sebaliknya? Sudah tentu Perang Dunia Ketiga akan tercetus sekelip mata, kan!
Namun, tahukan anda bahawa pasangan berkahwin di Arab Saudi mungkin berfikir dua kali untuk mengintip telefon bimbit pasangan masing-masing kerana ia kini dianggap sebagai perbuatan jenayah.
Menerusi sebuah kenyataan, Kementerian Penerangan Arab Saudi mengesahkan bahawa undang-undang ini ternyata wujud dan dikuatkuasakan.
Menurutnya, jika sabit kesalahan individu terbabit boleh didenda sehingga 500,000 riyal (RM516,000) dan penjara setahun.
Peraturan itu sebahagian daripada undang-undang anti-siber baharu yang berkuat kuasa, minggu lalu.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Kata kemeterian itu lagi, undang-undang itu diperkenalkan untuk melindungi moral individu dan masyarakat serta maklumat peribadi mereka.
Langkah dibuat ketika berlakunya peningkatan jenayah siber seperti memeras ugut, penyelewengan dan fitnah. 

PERINGATAN: Malaysian Update tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here