Header Ads

Bayi Lahir Tanpa Sebahagian Otak, Tempurung KepalaIBU bapa kepada seorang bayi berusia dua bulan kini kesuntukan masa. Mereka terpaksa kumpul wang demi menyelamatkan Ah Neath yang dilahirkan tanpa sebahagian otak dan tempurung kepala.


Loading...

Dilahirkan dalam keluarga miskin, ibunya, Srey dan bapanya Heang, kini cuba mendapat duit untuk membiayai rawatan anak mereka termasuk menjual rumah.
Meskipun doktor di Kemboja tidak mampu merawat keadaan Ah Neath, namun ibu bapanya tetap positif. Bayi itu dilahirkan pada bulan Februari lalu di kawasan pedalaman Tbong Khmum.
Keadaan yang dialami oleh Ah Neath itu jarang berlaku kepada bayi lain. Keadaan ini disebabkan janin dalam kandungan tidak membesar dengan sempurna ketika dalam kandungan.
Dianggarkan satu dalam 5,000 bayi mengalami masalah ini. Kebanyakan bayi yang dilahirkan tidak mempunyai usia yang panjang.
“Saya tahu ada yang tidak kena dengan anak saya ketika dia dilahirkan. Saya menangis selama beberapa hari dan meminta sumbangan orang ramai.


“Kami miskin dan telah menjual rumah serta tanah kami untuk menyelamatkan Ah Neath. Dia sihat tetapi kepalanya tidak mempunyai tempurung.
“Kami berdepan dengan kesukaran dan bergelut untuk menyelamatkannya. Satu-satunya harapan ialah meminta doktor membantu,” kata Srey.

No comments


Loading...