Header Ads

Kenang-Kenangan Mahathir Kepada SanusiTan Sri Sanusi Junid sentiasa berjiwa nasionalis. Saya mengenalinya sebelum saya dilantik sebagai menteri lagi. Sifat patriotiknya tidak boleh ditandingi.

Kemudian apabila saya mendapat peluang, saya telah melantik allahyarham sebagai menteri. Allahyarham penuh dengan idea-idea baru yang melangkaui zaman, antaranya dalam bidang pertanian.

Kemudian beliau dipilih sebagai menteri besar Kedah. Sekali lagi beliau memperkenalkan banyak idea yang hebat. Saya sememangnya rapat dengan beliau dan amat mengagumi idea-ideanya.


Loading...

Kami bekerjasama dalam usaha melawan kepimpinan Najib Razak dan beliau sentiasa menyokong usaha-usaha saya. Berikutan itu, beliau merupakan antara anggota terawal Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

Namun begitu disebabkan faktor kesihatan, beliau tidak dapat bergerak secara aktif sebagaimana yang beliau mahukan.

Beliau telah dilantik sebagai pengerusi lembaga disiplin BERSATU dan beliau telah menubuhkan panel jawatankuasa disiplin yang baik dan telah melakukan tugasnya dengan bijak dan cekap.

Sesungguhnya parti telah kehilangan pemimpin yang hebat, dan begitu jugalah negara. Seperti biasa, sebagai seorang ahli politik, beliau mempunyai ramai musuh dan ramai juga sahabat.

Beliau adalah antara insan yang amat luas pengetahuannya yang pernah saya kenali.

Beliau mempunyai perpustakaan persendirian yang besar dan dipenuhi begitu banyak buku-buku mengenai politik dan ekonomi.

Daripada buku buku inilah beliau memberi penyelesaian dan idea kepada pelbagai masalah yang dihadapi negara.

Saya cukup sedih di atas pemergian allahyarham. Saya berdoa kepada Allah agar allahyarham ditempatkan di kalangan orang-orang beriman di akhirat.

- Malaysiakini

No comments


Loading...