Header Ads

Kalau Tak Bangga 'Pi Jauh-Jauh'


KOTA BHARU - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun  Razak menempelak individu yang dikatakan tidak  berbangga menjadi rakyat Malaysia meskipun  mendapat manfaat besar daripada Kerajaan Persekutuan.

Walaupun tidak menamakan secara spesifik, kenyataan Perdana Menteri itu merujuk kepada dakwaan Datuk Seri Mukhriz Mahathir baru-baru ini yang dikatakan malu mengaku dirinya rakyat Malaysia apabila berada di luar negara.

Mukriz dalam kenyataan itu  berkata, beliau sedih apabila Malaysia hanya dikenali akibat salah laku pemimpin negara dan bukannya kerana kemajuan.

Najib nada sinis berkata, individu yang mengeluarkan kenyataan itu seolah-olah lupa bahawa keluarganya  sudah mendapat kemewahan daripada pelbagai projek yang diperoleh termasuk disenaraikan di kalangan orang yang terkaya di Malaysia.


Loading...

"Zaman saya, semua pihak mendapat manfaat termasuk dari baju merah, biru dan hijau, ini lah kerajaan kita,

"Jangan tidak bangga jadi rakyat Malaysia, kalau tak bangga, macam orang Kedah kata 'pi  la jauh jauh, tak payah (tinggal) di sini,"

"Abang ada puluhan kereta mewah, tersenarai antara orang terkaya dalam Malaysia, dapat kontrak dari Petronas berbilion, nak marah apa lagi, Malaysia tempat lahir dan tempat cari rezeki kita dan insya-ALLAH tempat bersemadi suatu hari nanti,"katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap di Majlis Perdana Menteri bersama Kakitangan Awam di Wisma Persekutuan di sini hari ini. Turut hadir Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Dalam pada itu, Perdana Menteri yakin tindakan memburukkan negara itu dilakukan bukan kerana prinsip, sebaliknya marah apabila gagal mendapat sesuatu yang dikehendaki. 

"Kita kena ada prinsip,  oleh kerana sebab tidak dapat kehendak kita, seperti kata pepatah, 'marah  kepada kelambu, rumah dibakar',  selama ini dia dapat banyak faedah, sekarang sudah tidak dapat,"

"Kita yang ada di sini tidak dapat kontrak Petronas, tidak ada kereta mewah seperti Lamborghini, Maserati, tetapi tuan-tuan masih di belakang kerajaan dan pendokong setia," katanya kepada hadirin yang hadir.

Dalam pada itu Najib menjelaskan negara kini dipandang tinggi oleh pemimpin luar sebagaimana penerimaan Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdul Aziz yang mengiktiraf dasar yang dibawa oleh negara.

Beliau memberi contoh bagaimana Raja Salman menambah kuota Haji kepada rakyat Malaysia, selain menerima kunjungan beliau ke Arab Saudi dengan layanan yang cukup istimewa.

"Kalau lah  kita  tidak mempunyai hubungan baik dan mereka  tidak hormat kita, masakan baginda mengizinkan saya masuk makam Rasullullah SAW yang biasa diziarahi dari  luar selain dapat  memasuki Kaabah," katanya.

- Sinar Harian

No comments


Loading...