Header Ads

Duta-Duta Besar EU Berhak Tahu Apa Yang Berlaku, Kata Dr M


PETALING JAYA - Pertemuan Pakatan Harapan (Harapan) dengan duta-duta besar Kesatuan Eropah (EU) adalah untuk menjelaskan apa yang berlaku dalam negara.

Pengerusi Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, duta-duta besar EU berhak mendengar dari pihaknya berikutan media arus perdana tidak mempublisitikan salah laku kerajaan.

"Kamu hanya mendapat maklumat yang baik tentang kerajaan daripada media dan semua media arus perdana dikawal oleh kerajaan,malah, pada Perhimpunan Agung Umno pun tidak dibenarkan berbincang mengenai salah laku, menyebabkan duta-duta besar EU dalam kesamaran.


Loading...

"Mereka berhak untuk tahu mengenai bagaimana kerajaan menjadikan pilihan raya kotor dan tindakan yang diambil LHDN terhadap beberapa individu," katanya dalam sidang media di sini, hari ini.

Katanya, Harapan mengambil peluang untuk menjelaskan perkara ini kepada duta-duta besar berkenaan dan turut mempersoalkan tindakan EU terhadap minyak kelapa sawit.

"Kita mahu tahu mengapa EU bertindak demikian jadi kita boleh tentukan pendirian kita kemudian.

Mahathir turut meminta EU untuk menghantar pemerhati pada PRU14 namun diplomat itu berkata mereka hanya boleh berbuat demikian atas permintaan kerajaan Malaysia.

"Tetapi kerajaan ini takkan buat perkara itu dan kita meluahkan kekecewaan kepada mereka," ujarnya.Beliau turut menjawab kenyataan Menteri Pertahanan Hishammuddin Hussein yang menyelar bekas perdana menteri itu kerana mengadakan pertemuan dengan diplomat asing.

"Pembangkang sentiasa bertemu dengan duta-duta besar asing dan tiada apa yang salah mengenainya.

"Saya hanya menentang beberapa kumpulan yang ditawarkan wang untuk mempromosikan ideologi tertentu," katanya lagi.

- Sinar Harian

No comments


Loading...