Header Ads

‘Berkasar’ Dengan Siti Hasmah Tak Menguntungkan, Jejas Imej Kerajaan - Ku Li

Foto: Fb Haniff Khatri

SHAH ALAM - Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menyifatkan ‘tindakan kasar’ pihak berkuasa dalam beberapa situasi hanya akan memberi kesan buruk kepada kerajaan.

Katanya, ini termasuklah halangan terhadap forum awam anjuran G25 yang sepatutnya diadakan di lokasi lain serta soal siasat terhadap Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, lapor Sinar Harian.

“Penganjur forum hari ini terpaksa tukar lokasi walaupun sudah bayar deposit dan permit pula dibatalkan. Ini akan menimbulkan simpati dan sokongan kepada organisasi sebegini kerana mereka bukannya orang politik.


Loading...

“Tak menguntungkan jika pihak berkuasa bertindak kasar seperti ini. Dan mereka soal siasat Siti Hasmah, saya tak rasa ia betul, kenapa tidak tangkap Mahathir saja? Tindakan sebegini hanya menimbulkan lebih banyak kisah kurang enak dan kesan buruk kepada parti pemerintah,” katanya kepada media selepas menyampaikan ucaptama di forum berjudul ‘Reformasi untuk Malaysia Progresif’ anjuran pertubuhan G25, di sini, hari ini.

Semalam, polis merakamkan kenyataan Siti Hasmah berhubung ucapannya pada himpunan ‘Wanita Bantah Politik Toksik’ 10 September 2017.

Anggota polis dari Bukit Aman menyoal siasat Siti Hasmah, yang juga isteri Pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad di bangunan Yayasan Al Bukhary, Kuala Lumpur hampir dua jam.

Sementara itu, mengulas mengenai pemilihan Mahathir sebagai calon perdana menteri Pakatan Harapan, Tengku Razaleigh berkata, ia hanya boleh direalisasikan jika parti diwakili Mahathir menang majoriti kerusi.

“Pakatan Harapan mungkin dah pilih calon perdana menteri jika mereka menang. Namun ada empat parti dalam Pakatan Harapan dan jika parti Mahathir menang majoriti paling banyak, mereka ada peluang untuk calonkan pemimpin mereka.

“Tapi jika mereka menang dua atau empat kerusi, Mahathir tidak mungkin mendapat sokongan penuh (parti lain). Tapi saya tidak tahu kerana saya tidak berada dalam Pakatan Harapan,” katanya.Ditanya sama ada Mahathir akan membawa perubahan sekiranya dipilih sebagai perdana menteri, Tengku Razaleigh berkata, beliau tidak dapat menjangkakannya.

“Kalaulah saya ada bola kristal (untuk meramal masa depan). Namun, Mahathir sudah jadi perdana menteri selama 22 tahun.

“Beliau sudah tunjukkan bagaimana dirinya, adakah harimau akan menukar belangnya? Mungkin juga beliau akan berubah dengan bimbingan pemimpin lain dalam partinya, kita tak boleh jangka,” katanya.

No comments


Loading...