Minyak Masih Disubsidi, Dedah Irwan Serigar

0
35Dalam rancangan rasionalisasi subsidi 2014, subsidi minyak sepatutnya sudah dimansuhkan.

Bagaimanapun, sekarang – tiga tahun selepas itu – Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Irwan Serigar Abdullah mendedahkan ia sebenarnya masih berjalan.

Loading…

(function(){ var D=new Date(),d=document,b=’body’,ce=’createElement’,ac=’appendChild’,st=’style’,ds=’display’,n=’none’,gi=’getElementById’; var i=d[ce](‘iframe’);i[st][ds]=n;d[gi](“M237277ScriptRootC159014”)[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln(“”);iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi](“M237277ScriptRootC159014″);}var dv=iw[ce](‘div’);dv.id=”MG_ID”;dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=159014;c[ac](dv); var s=iw[ce](‘script’);s.async=’async’;s.defer=’defer’;s.charset=’utf-8′;s.src=”//jsc.mgid.com/m/a/malaysianupdate.com.159014.js?t=”+D.getYear()+D.getMonth()+D.getDate()+D.getHours();c[ac](s);})();

Katanya, ia bagi memastikan kenaikan harga barang sentiasa dapat disemak kerana harga minyak minggu sentiasa disesuaikan.


Bagaimanapun, katanya, ia tidak sebanyak subsidi sebelum tahun 2014.
“Walaupun kita ada mekanisme harga minyak, masih terdapat beberapa subsidi. Kerajaan masih beri subsidi.
“Kadang-kadang kita tidak mahu terlalu bebankan rakyat, jadi kita subsidi untuk satu tempoh masa bila harga naik, kita beri subsidi sikit. “Saya rasa kita masih (beri subsidi) beberapa ratus juta sebulan,” katanya.

Beliau berkata ketika menjawab soalan dalam dialog pascabelanjawan di Kuala Lumpur hari ini.

Malaysiakini

PERINGATAN: Malaysian Update tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here