Header Ads

Tun Mahathir: 'Pakatan Harapan Boleh Jatuh Jika Gagal Pegang Amanah Rakyat'

Tun Mahathir Mohamad berkata beliau juga boleh dijatuhkan jika didapati menipu - Foto: Malay Mail

LANGKAWI: Kerajaan Pakatan Harapan berjanji tidak akan melakukan apa yang dilakukan oleh kerajaan lepas yang telah gagal memegang amanah yang diberikan oleh rakyat, kata Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad hari ini.

Katanya beliau bersama-sama dengan Pakatan Harapan boleh dijatuhkan oleh rakyat jika melakukan perkara yang menyalahi undang-undang dan agama.

"Kalau saya yang menipu, beritahu. Saya boleh dijatuhkan. Begitu juga wakil rakyat-wakil rakyat Pakatan Harapan yang menipu boleh disingkirkan jika mereka gagal memegang amanah mereka," katanya ketika berucap merasmikan Mesyuarat Agung ke-29 Koperasi Pembangunan Daerah Langkawi di sini.

Loading...


Menurutnya kerajaan dahulu yang didakwanya mencuri duit rakyat, tidak segan silu mengaku duit berkenaan halal dan menggunakannya untuk menghantar rakyat mengerjakan haji.

"Bagaimana duit ini boleh dikatakan halal dan diberikan untuk membuat haji jika ia hasil daripada yang dicuri," katanya.

Dr Mahathir berkata konsep amanah ini juga penting dalam pengurusan koperasi kerana ia menentukan jatuh bangunnya organisasi itu.

Katanya sesiapa sahaja yang diberikan tanggungjawab untuk menguruskan koperasi perlu menjalankannya dengan penuh ikhlas dan beramanah.

"Apa sahaja kerja yang diberikan perlu dijalankan dengan amanah. Jangan ambil hak orang. Syarikat (koperasi) akan maju dan dapat kekal kerana sentiasa memperoleh keuntungan," katanya.

Sementara itu, pengerusi koperasi itu, Juhari Bulat berkata mereka  mampu menjana keuntungan yang membolehkan anggota-anggotanya menikmati dividen 10 peratus setiap tahun sepanjang 30 tahun lepas.

Juhari yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Ayer Hangat berkata koperasi itu kini merancang untuk memulakan keusahawanan resort selepas berjaya mengusahakan stesen minyak, kilang tar, hotel dan kedai motosikal.

-- BERNAMA

No comments