Header Ads

Kehidupan Daif Di Hong Kong, Gambar Last Paling Sedih!



Hong Kong  merupakan salah satu daripada bandar terkaya di dunia dengan butik mewah seperti berada di Eropah. Namun, buat pengetahuan korang Hong Kong juga merupakan negara yang paling besar jurang kaya-miskin di dunia. Kadar rakyat yang dianggarkan hidup dalam kemiskinan merupakan 7 juta orang. Fuhh ramai tu!

Pertumbuhan ekonomi yang pesat di Hong Kong antara faktor hartanah di sana melambung tinggi. Realiti sebenarnya, tahap kemiskinan di Hong Kong  adalah dalam keadaan sangat teruk. Tengok je gambar kat bawah ini. Sedih!

Memang menyedihkan



Mengikut kajian majalah The Economist, Hong Kong ialah bandar yang paling bagus didiami untuk tahun 2012. Sungguhpun begitu dianggarkan lebih 100 000 warga Hong Kong hidup di dalam apartment mikro sebesar 40 meter persegi kerana kemiskinan.



Kempen kesedaran


Bagi mendedahkan taraf kehidupan penduduk yang kedhaifan ini Society for Community Organization, mengadakan kempen kesedaran bagi melobi kerajaan Hong Kong untuk membina rumah kos rendah mampu milik untuk golongan berpendapatan rendah. 


Sangat daif ekoran taraf hidup tinggi


Gambar apartment mikro di ambil dari atas menggunakan kamera berlensa wide angle yang kemudiannya dijadikan poster. Ianya diambil oleh jurugambar dari Jerman, Michael Wolf yang bergerak aktif dalam Society for Community Organization di Hong Kong




Ni paling seram. Tak tahu macam mana boleh mencebok sambil masak. Lepas tengok gambar ni terus rasa bersyukurnya hidup di Malaysia.

Sumber :kitamanusiakelana

No comments

Loading...