Header Ads

Zuraida Kecewa PH Umum Dr Mahathir Calon Perdana Menteri


PETALING JAYA: Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin mengakui sedih dan kecewa dengan pengumuman dibuat Pakatan Harapan (PH) yang menamakan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon perdana menteri jika gabungan itu memenangi pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

Zuraida berkata, selepas 20 tahun berjuang seolah-olah mereka tidak mampu untuk menamakan calon perdana menteri.

“Sedangkan kita menang di Selangor dan Pulau Pinang tanpa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) ketika itu,” katanya kepada FMT hari ini.


Loading...
PH hari ini mengesahkan Dr Mahathir dipilih sebagai calon perdana menteri, jika gabungan 4 parti pembangkang itu memenangi PRU14.

Ketua Setiausaha Sekretariat PH, Datuk Saifuddin Abdullah turut mengumumkan Presidennya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail akan menjadi timbalan perdana menteri.

Zuraida berkata, pengumuman PH itu tidak akan menghentikannya untuk bekerja lebih kuat bagi memenangi pilihan raya dan beliau turut mendoakan terdapat perkara baik akan berlaku.
“Kerana apa sahaja akan berlaku kini dan PRU14… dengan izin Allah,” katanya.

Ahli Parlimen Ampang itu menambah, beliau tidak mempunyai masalah peribadi dengan pengerusi PH itu.

Beliau turut mengulangi pendiriannya semalam agar Dr Mahathir menjadi menteri kanan sekiranya PH memenangi PRU14.

Mengulas isu sama, bekas pengerusi Otai Reformis Saari Sungib berkata beliau setuju Dr Mahathir dicalonkan sebagai perdana menteri.“Saya bersetuju kerana itu adalah keputusan parti saya dan keputusan parti saya dibuat bersama-sama dengan Pakatan Harapan,” katanya.

Adun Hulu Kelang dari Amanah itu turut pengumuman itu merupakan satu perkara yang baharu dalam perjuangan beliau walaupun seringkali menentang Dr Mahathir semasa pemerintahannya.

Saari turut melihat pengerusi PPBM itu sebagai seorang yang rasional dan berobjektif dalam cita-cita menumbangkan Umno dan Barisan Nasional (BN).

“Apa-apa dia buat itu bagi saya mudah. Dia telah melakukan sesuatu dan menyumbang sesuatu untuk melemahkan rejim Datuk Seri Najib Razak dan dengan itu dia membantu kita untuk meneruskan perjuangan ini,” katanya.

- FMT

No comments

Loading...