Header Ads

3 Beranak Maut Di Bantai, Termasuk Budak 8 Tahun Terputus Kepala


Tiga sekeluarga ditemukan maut , termasuk budak lelaki berusia  8 tahun dengan kepala terpisah dari badan di percayai di bantai oleh seorang lelaki di Aceh berhampiran Gempong mulia dalam kejadian malam kelmarin.

Mangsa dikenali sebagai seorang pengusaha berketurunan cina yang berasal dari medan ditemukan kira-kira jam 22.30 malam.

Ketiga mangsa ditemukan dengan keadaan mengenaskan,Minari (isteri) ditemukan dalam keadaan tanpa busana bersimbah darah,sementara suaminya ditemukan berhampiran bilik mandi dengan tubuh penuh luka tikaman.


Loading...

Manakala anak lelaki mereka ditemukan di ruang tamu dengan kepala terpisah dari badan dipercayai disembelih menggunakan parang.

Pihak polis yang dimaklumkan atas kejadian berkenan,petang semalam menagkap  lelaki yang dipercayai suspek utama  di Badara kualanamu medan dalam cubaan melarikan diri ke malaysia.

Reskrimum Polda Sumut Kombes (Pol) Andi Rian dalam sidang media hari ini mengatakan saat ini suspek masih dalam pemeriksaan lanjut dan motif pembunuhan kuat dugaan berkait dengan dendam.


Punca dan fakta ngeri disebalik pembantaian 3 beranak

Penemuan tiga jenazah tiga beranak keturunan cina tionghua yang diercayai di bantai dengan cukup sadis telah menggemparkan warga Aceh.

Ketiga beranak itu maut dengan mengenaskan termasuk seorang kanak-kanak berusia 8 tahun disembelih hingga kepala terputus dari badan.

Dalam sidang media hari hari ini pihak Polresta Banda Aceh mengungkap 5 fakta mengenai kes berkenan.

1.Identiti mangsa
Menurut pengakuan yang mengenali mangsa,lelaki keturunan tionghua ini adalah merupakan seorang lelaki yang murah senyum dan mahu bertegur sapa.

Pagi sebelum kejadian mangsa di lihat masih sempat menghantar anaknya kesolah,keluarga kecil ini setiap petang akan keluar rumah untuk makan bersama.ungkap nena jiran mangsa.2.Isteri ditemukan tanpa busana.
Miarni yang merupakan isteri mangsa ditemukan maut tanpa sehelai pakaian dengan bekas lukan tikaman di perut, lehernya juga terdapat luka cekikan.

3.Ayah dan anak di sembelih.
Tak cukup kekejaman yang dilakukan,ayah dan anak juga dibunuh dengan cukup sadis.mayat mangsa di temukan dengan posisi telungkup dengan kepala hampir putus.

Manakala anak lelakinya yang berusia 8 tahun ditemukan diruang tengah rumah mereka tanpa kepala,kepala kanak-kanak malang itu ditemukan kira kira 3 meter dari badan.

Dari hasil siasat kanak kanak malang itu dipercayai terlebih dahulu di pancung menggunakan parang sebelum ayahnya di bunuh.4.Identiti suspek dan motif pembunuhan
Suspek dikenali sebagai Iwan Maulana berusia 22 tahun dan juga merupakan pekerja mangsa berjaya di tahan selepas 48 jam selepas kejadian.

Pihak polis yang mengembangkan siasatan menduga motif pembunuhan berkait dengan dendam,hal itu di kuatkan dengan status mangsa sebelum bembantaian satu keluarga itu berlaku.

Dalam pada masa sama,pihak polis juga turut menahan reman dua lagi pekerja mengsa bagi membantu siasatan.

5.Hukum mati
Pengurus Cabang (PC) Persatuan Dayah Inshafuddin Kabupaten Aceh Barat Daya (Abdya) menggesa pihak polis negeri banda aceh untuk menghukum bunuh suspek bantai 3 sekeluarga.

Hal itu di ungkapkan dalam sidang media semalam mengulas isu berkenan.”Pihak kami sangat setuju agar pelaku pembunhan itu dihum mati”katanya

Hal sama juga turut diungkapkan oleh Gubernur Irwandi Yusuf  meminta kejaksaan di Aceh tidak boleh memberi ampun bagi pelaku pembunuhan berencana.

Hukuman maksimum tersebut diharapkan menjadi pelajaran bagi pihak lain sehingga tidak mudah menghilangkan nyawa orang lain.katanya

No comments

Loading...